søndag 13. mars 2011

Tenker på vår


 Nå når lyset har kommet tilbake, får det meg til å tenke på vår og sommer.
Jeg har hatt kjøkkenhage i to år og gleder meg til det tredje forsøket. Jeg er fortsatt nybegynner og prøver og feiler, regner ikke med å være verdensmester med det første.
Første året hadde jeg bare potet og litt gullerot, det gikk bra med poteten, men gulleroten ble pitteliten når det var tid for høsting. Jeg hadde satt gulleroten for sent, så da lærte jeg av det.

Neste år (altså i fjor) hadde jeg gullerot, kålrot, rødbeter, sukkererter og vårløk, pluss at jeg plantet blomkarse i sammen med grønnsakene. Noe gikk bra og noe gikk ikke så bra.
Jeg skrev ned alt jeg skulle lære av til neste sesong. Jeg skal ikke kjede dere med alle detaljene, men hovdsaklig var dette lærdommen:

*Mestparten av grønnsakene må spires inne før de plantes ut, (hagen min befinner seg langt nord, sone 8 tror jeg).

*Gjødsel er gull, jeg bukte alt for lite gjødsel, det ensete jeg brukte var fet kompostgjord iblannet i beddet. Jeg har tenkt å fortsette med økologisk kjøkkenhage og i år skal jeg bruke hønsemøkk, gressklipp og tang/tare.



 Her er tipsene jeg har samlet til årets gjødsling:

 

Gjødselvann med husdyrgjødsel:                                                                                     

Til 10 liter vann tilsettes enten en neve med tørket hønsegjødsel, en spade med storfe- eller hestegjødsel eller en liten spade med geite- eller sauegjødsel. Rør godt med en trepinne eller lignede og la det stå et døgn før det spres. Gjødselvannet inneholder lettløselig nitrogen og må derfor brukes med forsiktighet.

 

Gjødselvann laget av planer:                                                                                                           

Planter som har et høyt innhold av næringsstoffer i bladverket og i tillegg løser seg lett opp i vann, egner seg til næringsoppløsninger. Brennesle eller valurt egner seg godt. Fyll en tønne eller lignende med planter, ha på vann og la det stå 14 dager eller lengre. Rør litt i blandingen hver dag


Gressklipp:

Gressklipp fra plenen er en annen lokal gjødselkilde. Gressklipp brytes lett ned og bidrar forholdsvis raskt med næringsstoffer til kulturplantene.Det har også andre positive effekter: gressklipp som legges som jorddekke beskytter jorden, stimulerer mikroorganismene og hindrer at jorden tørker ut.
Men et problem oppstår dersom vi bruker alt plengresset til kjøkkenhagen - "gjødselprodusenten" selv tappes for næringsstoffer. En ide kan være å bare bruke gressklippet som gjødsel i kjøkkenhagen enkelte ganger, og ellers la det ligge igjen for å gjødsle plenen.


Tang og tare:                                                                                                                                   
Tang og tare er gode gjødselressurser for dem som bor ved sjøen. Disse store sjøalgene er spesielt interessante som gjødsel fordi de har en allsidig sammensetning av næringsstoffer. Samtidig innholder de stoffer som styrker plantene, forbedrer jordstrukturen og stimulerer mikroorganismene i jorden og i komposthaugen.
 Kompostert kjøkken- og hageavfall er også verdifulle gjødselkilder for kjøkkenhagen. Grovt regnet vil husholdningsavfall fra fire personer langt på vei dekke næringsbehovet i en kjøkkenhage som er rundt 300m2.

 Jeg gleder meg til våren kommer og til å begynne å plante og spå i jorda. I år har jeg tenkt å plante vårløk, hvitløk, rødbete, gulrot, kålrot, ruccula, asparges. Hvitløken sådde jeg allerede i høst.
Tenker jeg begynner å plante frø for å spire inne i begynnelsen av April, så det er enda en stund til.

Sånn ser det ut i kjøkkenhagen i dag:



Her er dagens værrapport:
Nordlig bris og snøbyger i dag. Etter mildværsperioden forsvant mesteparten av snøen, men de siste dagene har det kommet mye snø igjen.

 
En skikkelig snøbyge når vi gikk tur i dag.


Ser du ørna som sitter på steinen?


6 kommentarer:

  1. Har også løst på kjøkkenhage, men det blir som oftest med store plana. Sådde inne et år, men det slo feil allerede inne. Kanskje æ skal prøve på nytt i år?! Her har æ bestilt nån frø som e gave tel nån: http://www.raravaxter.com/

    SvarSlett
  2. Det er veldig lurt å begynne i det små og utvide etterhvert som man får erfaring (tabber seg ut og lærer av det).
    Ikke til å legge skjul på at klimaet ikke er på vår side her nord.
    Spennende nettbutikk!

    SvarSlett
  3. Så spennende dette høres ut!
    Har lagt meg til som følger, og gleder meg til å se hvordan det går med årets planter :D

    SvarSlett
  4. Tusen takk for at du følger bloggen min Iris:)

    SvarSlett
  5. Dette var et nyttig innlegg, og fin blogg! Jeg lurer på om du vet om man kan bruke hønsemøkk "au naturel" til å gjødsle med, eller om hønsegjødselen man kjøper i sekker er behandlet på noe vis?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Fru Lou:) Det jeg har funnet ut når det gjelder bruk av dyregjædsel "au naturell" er at det bør ligge ute over en vinter for å brennes, dvs at møkka blir fryst oh vasket ut av regn, vær og vind. Da er gjødsla utmerket til å bruke som den er, være seg møkk fra ku, sau, hest eller høns.
      Jeg har mer info om dette i en bok, men den har jeg på utlån akkurat nå.

      Slett