onsdag 15. desember 2010

Mørketid i nord

    Bilde: Tatt ved kirkegården på Nøss julaften 2004.

Her nord (nord for polarsirkelen) har vi mørketid en periode midt på vinteren. Mørketid vil si at sola er under horisonten selv når den er på sitt høyeste midt på dagen. Mørketidsperioden er kortest nærmest polarsirkelen og jo lengre nord man kommer jo lengre og mørkere er mørketiden. På nordpolen varer den i 6 måneder.
Her på Andøya  borte i ca to måneder.
Mange tror at når det er mørketid er det helt mørkt døgnet rundt, men det stemmer ikke, midt på dagen når sola er nærmest er det et slags skumringslys, dette lyset har et blåskjær og når det er klar himmel (ikke skyer) kan man se nydelige fargetoner på himmelen. Dette blir ekstra fint når det er snø på bakken slik at det lille lyset som er blir reflektert av det hvite.
På Andøya går sola under horisonten 29. november. men på grunn av fjellene er datoen for å se sola for siste gang før mørketiden tidligere avhengig av hvor du er på øya, på Bø er det så vidt jeg husker den 18. november, men jeg er litt usikker (skal sjekke det opp). Så blir tiden med lys kortere og kortere og lyset midt på dagen svakere og svakere frem til sola snur natt til 22. desember. Da blir dagene litt og litt lysere til vi ser sola igjen. Den 13. januar kommer sola over horisonten, men vi ser den ikke før en del senere når den titter over fjellet. Jeg er litt usikker på den datoen også, men det er i slutten av januar. Dersom det er dagesvis med overskyet vær (noe det ofte kan være) kan det hende at man ikke ser sola før langt ut i februar. Da er lykken stor!

   Bilde: Tatt ved kirkegården på Nøss julafren 2008.

4 kommentarer:

  1. Artig med bilder av samme motiv, samme men ulik tid :-)

    SvarSlett
  2. Vi ser vel sola fra Bø-svingen rundt den 20 januar. Da titter soløyet fram sør eller til høyre for Stokken.

    SvarSlett
  3. Herlig å se igjen bildet tatt mot Børra. Det er lekkert i farger :-) Sola ser vi fra Bø-svingen rundt den 20. januar. Da titter soløyet fram til høyre for Stokken.

    SvarSlett